Waarom zo Fat?

 • Geïmpregneerd hout
 • Vet in kleine prijzen
 • Gratis verzending

Opbouw en veiligheid

Montage handleiding en opbouw

De montagehandleiding wordt samen met je bestelling in de bijgevoegde schroevenzak opgestuurd. Mocht deze er onverwachts niet bij zitten, dan vragen we je om contact op te nemen met onze klantenservice via info@fatmoose.be. De montagehandleiding wordt dan alsnog opgestuurd.

Uit ervaring kunnen wij zeggen dat de opbouw samen met een behulpzaam iemand en met behulp van de gedetailleerde montagehandleiding vrij snel lukt: Bij benadering en afhankelijk van je doe-het-zelf vaardigheden heb je ongeveer 6 uur (het in beton storten is hierin niet meegerekend) nodig voor onze kleinste speeltoestellen. De tijd die je nodig hebt om de ankers in beton te storten is hierin niet meegerekend. Voor de grootste speeltoestellen raden wij je aan om hulp te vragen. Twee helpers zijn in de regel genoeg. Dan ben je binnen 8 uur klaar. En als je vrienden er toch zijn, dan kunnen ze gezellig blijven eten. Heb je geen tijd om het speeltoestel zelf op te bouwen? In Duitsland (uitgezonderd van de eilanden), België en Nederland bieden wij een montageservice aan. Meer informatie over deze service vind je hier: Montageservice

De planken en de balken zijn al gezaagd en de benodigde schroeven en afdekmaterialen zijn tevens bij de levering inbegrepen. De volgende gereedschappen heb je nodig voor de montage:


Accuboormachine

Waterpas

Rubberhamer

Winkelhaak

Steeksleutelset

Tip: Zorg ervoor dat je de juiste bitgrootte gebruikt bij het bevestigen van de bijgeleverde schroeven om vroegtijdige roest en schade te voorkomen.

Wees er zeker van dat de bestelling compleet geleverd is en dat er niets ontbreekt, voordat je een montageservice contacteert. Dit bespaart je tijd, geld en moeite en de medewerkers kunnen ontspannen aan de slag gaan.

De romp is het hoofdonderdeel van het speeltoestel en deze moet zo opgebouwd worden zoals in de montagehandleiding beschreven staat. Een verandering aan deze constructie berust op eigen risico en kan zowel je aanspraak op garantie alsmede de veiligheid van je kinderen in gevaar brengen. Bij veel speeltoestellen is het mogelijk om deze in spiegelbeeld op te bouwen. Dit houdt in dat de positie van accessoires zoals een glijbaan of klimwand omgewisseld kan worden. Indien je er niet zeker van bent of dit van toepassing is op jouw speeltoestel, dan helpt onze klantenservice je natuurlijk graag verder.

Voor de montage heb je een boormachine voorzien van een boor met een diameter van 4 mm en een minimale lengte van 5 cm nodig. Tevens heb je fijn schuurpapier nodig om overtollig boorgruis en scherpe kantjes aan de bovenkant van de glijbaan licht op te schuren. Voor de aansluiting heb je een tuinslang 1/2" en bijbehorende slangklem nodig.
Let op! Alleen onze golfglijbanen van 175 cm, 220 cm en 300 cm zijn voorzien van een wateraansluiting.

Aan de achterzijde van de glijbaan vind je een aansluitpijp die de plaats van de wateraansluiting aangeeft. Steek de boor van onderen door de buis en begin met boren. De resulterende bramen kunnen worden verwijderd door de punt van de boorkop te fixeren. De resterende schilfers kunnen voorzichtig met het fijne schuurpapier worden bijgeschuurd. Tip: Oefen bij het schuren niet te veel druk uit om krassen op de glijbaan te voorkomen. Schroef vervolgens de tuinslang (1/2") op de aansluiting en fixeer deze vervolgens met de slangklem. Nu kan de waterpret beginnen!

Ondergrond en bevestiging

Je kunt het speeltoestel het beste op een vlakke ondergrond opbouwen. Gras en-zandvlaktes met genoeg plek om het speeltoestel heen zijn hiervoor het meest geschikt. Bij een harde ondergrond zijn rubberen tegels aan te bevelen.

Ook als je speeltoestel er veilig en stabiel uitziet: om de veiligheid van jouw kinderen te waarborgen, raden wij aan om elk speeltoestel in de grond te verankeren. Door dit te doen, wordt de stabiliteit van het speeltoestel of van de schommel verhoogd. Alle ankers worden aan de palen van het speeltoestel vastgeschroefd en zijn afhankelijk van het soort ankers dat je kiest niet zichtbaar. Over het algemeen raden wij aan om elke paal die de bodem raakt te verankeren. Ladders en klimwanden moeten evenals met twee ankers vastgezet worden. Verdere informatie vind je in de desbetreffende artikelomschrijving.

Tip:
onze grondankers zijn geschikt voor elke toren.

De ankers moet je los bij het speeltoestel bestellen. Deze zijn niet inbegrepen. Bekijk eens de productpagina van jouw product. Hier geven wij advies over het soort en aantal ankers die wij voor jouw speeltoestel aanbevelen.

 • ProFix
  Hoekanker
  MasterFix
  Grondanker
  EasyFix
  Grondanker
 • Hoekanker
  Grondanker
  Grondanker
 • Vierkante palen / Schuine ladders
 • Geschikt voor schommelpalen?
 • Losse, korrelige bodem?
  Altijd in beton vastzetten
 • Vaste, stenen bodem?
  In beton vastzetten optioneel, maar aan te raden
 • Montage tips
  Eenvoudige
  montage*
  In beton vastzetten
  Eenvoudige
  montage*
  In beton vastzetten
  Eenvoudige
  montage
  Draaien of in beton vastzetten
 • Stabiliteit
  Extreem stabiel en zeker
  (Premium)
  Zeer stabiel en zeker
  (Premium)
  Stabiel en zeker
  (Standaard)

*Aanbeveling: montage aan de binnenzijde, anker van de buitenkant niet zichtbaar

Inbetonneren

Veiligheidsafstand en valbescherming

Obstakels zoals bomen, heggen of muren storen niet alleen bij het spelen, maar vormen ook een groot risico op letsel. Daarom adviseren we een veiligheidsafstand van minstens 2 meter rond het hele speeltoestel aan te houden, zodat veilig en onbezorgd speelplezier kan worden gegarandeerd. Bepalend is altijd het buitenste punt, of de buitenste paal van het speeltoestel of de schommel.

Om het risico op verwondingen te verminderen, bevelen wij rubberen tegels aan. Onze rubberen tegels hebben een oppervlakte van 50x50cm. Wij bevelen het volgende aan:

  • 2 stuks voor elke glijbaan
  • 4 stuks voor elke klimwand/-ladder
  • 4 stuks onder elke klimtouw/-net
  • 4 stuks onder elke knoopladder
  • 6 stuks voor elk schommelzitje

 • SurfSwing: 4 extra tegels
 • TowerSwing: 12 extra tegels

Montageservice

Je wilt graag een nieuw speeltoestel, maar je hebt geen tijd om hem zelf op te bouwen? Geen probleem, de sterke mannen van Viking Montage regelen dit voor je! Nadat je je bestelling in onze shop hebt afgerond, stuur je een e-mail naar info@vikingmontage.nl om de mannen de opdracht te geven om het speeltoestel op te bouwen. Meer informatie over deze montageservice en de daarmee gepaard gaande kosten vind je hier: Montageservice