Waarom zo Fat?

  • Geïmpregneerd hout
  • Vet in kleine prijzen
  • Gratis verzending

Info over ons hout

Eigenschappen

Het geïmpregneerde FATMOOSE dennen- of sparrenhout is afkomstig van een natuurlijke en duurzame teelt en staat voor een lange levensduur buitenshuis. Hierdoor hebben onze producten een hoogwaardige standaard en is uitbundig en veilig speelplezier gegarandeerd!

Hout is een natuurproduct en geen boom is hetzelfde. Kleine scheurtjes of knoesten zijn hierdoor gebruikelijk. Volgens DIN-norm 4074 worden de statische eigenschappen van het hout niet beïnvloed door scheuren onder een kwart van de lengte of dikte van de balk – integendeel, ze tonen zelfs aan dat het hout nog steeds werkt!

Bij een bijzonder droge of vochtige opslag kan het gebeuren dat het hout iets krimpt of uitzet. Dat is niet vreemd en zelfs goed, zodat het hout optimaal bestand is tegen invloeden van buitenaf.

Indien je FATMOOSE product op enkele plaatsen witte of groenachtige verkleuringen heeft, is dit geen reden om je zorgen te maken: het kan gebeuren dat zouten uit het hout en de impregnatie zich aan de oppervlakte ophopen en eruit komen. Deze vlekken kun je negeren. Indien ze je toch storen, kun je de betreffende plekken een beetje opschuren.

Impregnatie

Ons hout staat voor jarenlang speelplezier en om dit te garanderen, wordt het houdbaar gemaakt. Hiervoor impregneren we het hout onder keteldruk. Hierbij worden beschermende zouten onder hoge druk in het hout geperst, waardoor het hout permanent beschermt is tegen insecten, schimmels, rot en voortdurend contact met zand en water.

Een beetje vocht is geen reden om je zorgen te maken: wij weten uit ervaring dat het enige tijd kan duren tot het vocht dat tijdens het impregnatieproces is ontstaan weer uit het hout verdwenen is. Belangrijk is vooral dat het hout direct na ontvangst uitgepakt wordt en droog wordt opgeslagen tot het wordt opgebouwd.

Onderhoud en creativiteit

Je hoeft het hout niet extra te beitsen of te lakken. Door de weerbestendige keteldruk-impregnatie is het speeltoestel beschermt tegen weer en wind. Mocht je het toestel toch graag willen lakken, dan kun je het hout natuurlijk nog met een speciale beschermende lak of beits, die volgens DIN EN 71 deel 3 gecertificeerd is, behandelen. Deze zijn zowel kind- als milieuvriendelijk.

Als je je speeltoestel wilt opfrissen of veranderen, ben je natuurlijk vrij om dat te doen! Om aanspraak op je garantie te behouden, dien je echter het volgende in acht te nemen: voor het behoud van de houtkwaliteit en -levensduur mogen uitsluitend ademende of permanent beschermende lakken worden gebruikt die volgens DIN EN 71 deel 3 zijn gecertificeerd. Deze verf is niet schadelijk voor je kind en zijn getest op het gebruik in de buurt van kinderen.
Tip: Schuur het hout met schuurpapier voordat je gaat schilderen. De verf hecht niet alleen beter op een ruw oppervlak, maar je verwijderd zo ook onzuiverheden op het houtoppervlak.

Tips

Doordat het hout onder keteldruk geïmpregneerd is en door het constante uitzetten en krimpen van het hout, kan het gebeurden dat er op enkele plaatsen zout naar buiten komt. Dit kun je gemakkelijk een beetje opschuren of gewoon zo laten indien het je niet stoort.

Als hout vochtig of voor langere duur opgeslagen wordt, kan het gebeuren dat het volume van het hout veranderd. Om dit te voorkomen, moet je het op een droge plek en niet voor al te lange tijd opslaan. Je wilt je kinderen toch niet te lang op hun gloednieuwe FATMOOSE speeltoestel laten wachten, of wel?